Sonjas verkstad

Sonjas Verkstad är en lättläst bokserie för 6-9-åringar som är utgivna på Beta Pedagog Förlag. Sandra Fröjd har illustrerat de tre första böckerna och Mattias Andersson har illustrerat resterande böcker.

I böckerna får vi följa de motorintresserade kusinerna Jon och Eddie som bor på landet. Eddies farmor Sonja har egen bilverkstad, mack och skrot. Där älskar killarna att hänga!

Frökens Amazon

Frökens Amazon är den första boken i serien. I den här boken flyttar Jon till byn Lillhyttan och vi blir bekanta med bokens
karaktärer. Sonja ska fixa en Amazon i dag, men det blir problem … Tur att Jon kan tänka ”utanför lådan”!


”Underhållande” och ”normbrytande” är ord som användes av bloggaren
”Gullis lästips” om boken i en recension från 16/3 2020.

Folkrace-tävlingen

I den här boken ska Eddies pappa tävla i folkrace med sin Volvo 740. Jon och Eddie är förstås också med och hejar. Så spännande det är! Men inget blir som planerat. Allt beror på tacosen som Stefan åt i går … Vem ska nu köra tävlingsbilen?

”Det här är böcker som är lätta att läsa och tycka om. De passar inte bara den bilintresserade utan här finns också humor och vänskap”, skriver Västmanbok som ”läslovstips”i oktober 2020.

Chipstjuven

Det har varit inbrott på Sonjas mack. Tjuven har stökat till bland hyllorna och dessutom stulit flera påsar chips. Jon och Eddie bestämmer sig genast för att ta reda på vem tjuven är. Det blir ett uppdrag som kräver både list och mod. Vem är den mystiske chipstjuven?

”I böckerna om Sonjas verkstad tycker jag om karaktärerna. De handlar också mycket om fordon vilket gör att de är perfekta för barn som är intresserade av bilar och liknande. ………… Ingrid Jönsson är en mästare på att skriva lättlästa böcker för barn.” Agnes bokblogg 20-09-20

Sivs Epa

I den här boken hamnar Jon och Eddie på en Epa -utställning. Sonjas syster Siv har nämligen en epa-traktor, en röd Volvo Duett, som ska ställas ut. Allt hade varit jättekul om inte Eddies syster My plötsligt försvunnit …

SM i plöjning

När det är dags för SM i plöjning ska förstås Sonja vara med. Hon tävlar med sin traktor Gamla Bettan. Jon och Eddie är också på plats även om de är lite fundersamma. Är det inte tråkigt på en plöjningstävling? Men innan dagen är slut har de fått vara med om allt möjligt spännande.

Mopedstölden

Vid ett övergivet hus upptäcker Jon och Eddie två killar som
håller på med något skumt. Kan det ha något att göra med alla mopeder som stulits i byn de senaste veckorna?

Karting-feber

Kusinerna Jon och Eddie är på skroten. De ser på när en maskin pressar ihop skrotbilar till små plåtkuber. Plötsligt får de syn på något litet och gult i maskinens käftar. En go-kart! Smutsig och trasig. Tänk om Jon och Eddie skulle försöka rädda den?

Fara på sjön

Jon, Eddie och Sonja ska besöka Sonjas bror Sune och hans son Kevin. De bor i en stuga vid en sjö. Där finns en brygga, och en liten motorbåt ligger och guppar intill. Kevin föreslår att han, Jon och Eddie ska ta en åktur med båten. Snabbt styr Kevin ut dem på öppet vatten, utan att veta att han utsätter dem alla tre för stor fara …

Crossbanan

Eddie är arg. Han ville ju så gärna köra sin cross i dag. Pappa Stefan hade lovat att ta med Eddie och Jon till crossbanan, men nu kan han plötsligt inte följa med längre. Då beslutar Eddie att han och Jon ska gå till crossbanan själva, utan pappa. De har egentligen lovat att aldrig gå dit utan en vuxen – men vuxna håller ju inte heller vad de lovar!