Kategorier
Okategoriserade

Ny bok

I dag har jag skrivit på kontraktet till min nya bok! Den kommer ut i oktober och har titeln ”Chokladtoppar och vätteljus”. Så nu är jag inne i den här härliga bubblan med roliga förberedelser inför ett boksläpp; Omslag, genomgång av texten tillsammans med redaktören, korrekturläsning, marknadsföring …

 

Alla manus som man skriver är förstås ens skötebarn, men eftersom det här manuset är mitt allra första så är det förstås alldeles speciellt för mig. Svante, Alva, vätteflickan Embla och alla de andra ska äntligen få komma ut i världen och visa upp sig. Det är magiskt.

 

2006 fick jag möjlighet att gå ner till halvtid under ett läsår och det var under den här tiden som jag började skriva på ett fantasymanus som jag länge haft i huvudet. Jag visste att jag ville berätta om en kille vars föräldrar nyss skilt sig och därför hade delat boende. Jag visste också att det skulle dyka upp en liten magisk hjälpare, och att hjälparen skulle dra in huvudpersonen i äventyr som han inte i sin vildaste fantasi kunnat drömma om  …

 

Först visste jag inte om det skulle bli en liten tomtenisse eller en vätte, men så småningom blev det Embla, en ganska självbelåten men charmig liten vättetjej från 1865.  Jag njöt av att umgås med mina karaktärer både folktroväsena och människorna och 2009 var det dags för mitt livs första inskick till förlag. Jag skickade till ett litet förlag som på den tiden gav ALLA skriftligt utlåtande. Det ni! Ja, jag blev förstås refuserad (och tur var väl det så många karaktärer och trådar jag blandat in, och dessutom var mitt språk tämligen högtravande …) men redaktören tyckte den var välskriven och det gjorde att jag kämpade på. Ungefär samtidigt, hösten 2009, började jag på min första skrivutbildning i Härnösand och på den vägen är det.

 

All vår början bliver svår. Skrivkurser som gav mig verktygen, inspirerande skrivkompisar, tålmodig familj, gott sittfläsk och envishet har gjort att jag snart kan stoltsera med tre böcker, varav två är barnromaner. Och det blir inte den sista om jag får ha hälsan och förmågan att skriva kvar.

 

Hoppas att ni vill hänga med på den här bokutgivningsresan! Givetvis ska Marta Leonhardt göra omslaget också den här gången. Har bara sett en skiss hittills men den kommer att bli superfin. Temat med folktroväsen och den moderna människans inställning till livet känns väldigt aktuellt i dessa Jordskott-tider … För visst dyker det också i min berättelse om troll, skogsrå och älvor. Och kanske Näcken? Miljön är min hembygd: De underbara backarna norr om Brösarp på Österlen. LIte vildare och kargare, lite mer okända än de södra backarna.

 

Och boken kommer att bli ganska tjock: Runt 240 sidor. En perfekt högläsningsbok för barn från 8-9årsåldern och att läsa själv för de lite äldre.

 

Och lärarhandledning med massor av spännande uppgifter kring läsförståelse, skrivande, bild och SO/NO  kommer i anslutning till boksläppet!

2 svar på ”Ny bok”

Hej Ann- Charlotte!
Den kommer ut i månadsskiftet augusti/september om allt går som det ska! Just nu korrekturläses den på förlaget och jag kämpar med handledningen som helst ska ut i samband med boken. Lite svettigt, men det ska nog gå.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *