Kategorier
Okategoriserade

Höst blir vinter

Oj, så snabbt det gick för hösten att bli vinter. Löven lägger sig ovanpå snön och kylan biter i kinderna. Inte kul. Det känns som om det enda man kan göra är att gona in sig i soffhörnet med en varm filt och en kopp te. Det påminner inte så lite om djurens sätt att gå i idé, faktiskt.

 

Jag längtar redan till nästa vår då ljuset i skogen blir magiskt violett och bokträd och ekar runt gården knoppas. Undrar varför veckorna då träden klär sig i ljusaste grönt och så småningom byter garderob till ockra och bärnstensgult, är så korta och flyktiga? Den ensidigt mörkgröna sommaren och den kala vintern är ju evighetslånga! Speciellt vintern.

 

För ett par veckor sedan var jag i Bournemouth och hälsade på min äldsta dotter. En dag gick vi och fikade på ovanvåningen av Waterstones bokhandel. Jag älskar engelska bokhandlar! Skulle kunna gå runt i evigheter och bläddra i böckerna. Utbudet är mer varierat än hemma upplever jag det som. Och fiket var jättemysigt. Scones och te … Jag hittade en väldigt speciell typ av ”barnböcker”. I serien Ladybirds fanns en hel drös med böcker fulla av dräpande ironi men förklädda till gamla hederliga pedagogiska barnböcker. Några exempel: ”The ladybird book of the midlife-crisis”, ”the hipster” och ”The husband – how it works”. Helt klart inte för barn utan för vuxna. Antingen blir man väl road eller oroad över att läsa de här böckerna. Men britterna är ju duktiga på satir och jag kan säga att jag blev väldigt road. Är det någon som kan säga om de finns översatta till svenska? Tvivlar starkt på det. Min uppfattning är att vi svenskar har svårt att uppfatta ironi och satir.

 

ladybird-books

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *