Kategorier
Okategoriserade

Skriva bör man annars dör man

Tja, inte vet jag om rubriken är sann, förmodligen inte, eftersom det bevisligen går runt rätt många människor på vår jord som inte skriver, men all konst är enligt min uppfattning livsnödvändig.

 

Susanne Holmgren skriver i sin handbok Dina ord, dina berättelser att: ”Till vardags lägger vi ner mycket energi på dölja, släta över, förneka, slå ifrån oss och inte låtsas om. Konsten och litteraturen vill istället avslöja, lyfta fram och åskådliggöra. Därför framstår  konsten ibland som verkligare och sannare  än det liv vi faktiskt lever.”

 

 

Det där citatet drog jag för mina kursdeltagare för ett par veckor sedan, då jag precis som förra sommaren höll skrivkurs i Brösarp. Det blev en succe! Nio härliga människor delade med sig av sin energi och livserfarenhet när vi samtalade, skrev och bekräftade varandra. Vi upplevde flera berörande och magiska ögonblick. Ögonblick där Susannes citat ovan verkligen stämde in. För skrivandet är ju så mycket mer än ord på papper, skrivandet är passion, hjärta, smärta, sorg och glädje. Och mycket, mycket mer än dramaturgiska kurvor, personporträtt och gestaltning. Skrivandet, när det är äkta, öppnar fönster och spränger murar. Det tröstar och manar dig. Glöm därför inte att skriva. Dina ord och dina berättelser. För det är det ingen annan än du själv som kan göra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *