Kategorier
Okategoriserade

Redigeringsdags!

Nu under semestern har jag haft tid att ta mig an mitt senaste barnromanmanus, ”Månbåten”. I september fick jag lektörsutlåtandet från duktiga Ylva Carlsdotter Wallin och det samt respons  från testläsare har legat till grund för redigeringsarbetet. Nu är jag igång – det kommer att ta tid, men det kommer att vara värt det. SÅÅ himla nyttigt det är att låta manus vila några månader. Dels ser jag bristerna på ett annat sätt nu, dels märker jag att det inte alls är omöjligt eller ens särskilt svårt att rätta till dem.

 

Och så får man leka med post-it lappar. Det är i alla fall så jag gör. Sammanfattar kapitlen på lappar som jag (om jag vill) kan flytta runt på ett stort pappersark. Och så använder jag symboler och överstrykningspenna för att exempelvis markera karaktärsdrag hos personerna som ska förstärkas, trådar som ska bli tydligare osv osv … Sen sätter jag mig vid datorn – öppnar mitt redigeringsexemplar av manuset och betar av kapitlen. Först de stora penseldragen – omskrivningar, förtydliga saker och ting, bygga ut kapitel, stryka saker och sen lite längre fram – finlir med språket.

 

Och vet ni; det är kul! Nästan lika kul som att skriva nytt!

IMG_1229[1]

 

2 svar på ”Redigeringsdags!”

Inspirerande! Jag måste ta tag i postitlapparna! Kommer ihåg att jag hade liknande trick för mig med papperslappar på en lina genom rummet 🙂

En lina med papperslappar funkar säkert minst lika bra! Man tager vad man haver!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *