Kategorier
Okategoriserade

Om upplopp och bokblommor

Mars har gjort sitt intåg och nu är jag snart inne på upploppet av mitt skrivarår. I augusti kommer jag att vara tillbaka i skolan igen och mittemellan kommer en sommar där jag ska försöka vara lite ledig från skrivandet. Om det går.

 

Det känns helt okej att vara inne på upploppet. Även om det är lyxigt att vara hemma och skriva så är det också ensamt. Skrivarkursen i Åhus fick mig att inse att jag verkligen gillar att undervisa. (Det här blogginlägget ska jag titta tillbaka på när de jobbiga dagarna vid höstterminens start kommer …)

 

Jag älskar att arbeta med barn. Och jag är väldigt stolt och ödmjuk inför det faktum att jag skriver för barn. Och blir publicerad och läst till och med. Flickan i drömfångaren är flitigt utlånad på biblioteken och har sålt riktigt bra. Då och då stöter jag på bevis på att Tess och Nashotas historia berör och uppskattas. Nu senast på En läsande klass facebooksida.

 

Det känns ändå som att många drar sig för att testa en bok av en okänd författare från ett mindre förlag. Om man väljer en bok som det talas om i tevesoffor och på de stora tidningarnas recensionssidor är man ju ”safe”. Jag förstår verkligen det resonemanget. Men det tråkigt. För konsekvensen kan bli likriktning bland barnböckerna.

 

Eftersom endast två eller tre debutanter årligen antas av vart och ett av de fem, sex större barnboksförlagen är det lätt att räkna ut att mängder av bra manus refuseras. En del av dessa kommer tack och lov ut ändå. På mindre förlag eller på författarens bekostnad. Det finns massor av läsvärda böcker hos de mindre förlagen och även många bra egenutgivna böcker: Helt enkelt brokiga, vildvuxna och väldoftande bokrabatter att plocka från! Så jag vill uppmana er att botanisera bland lite mer okända bokblommor. Kolla in barnboksbloggarna eller hör med bibliotekarien. Olika är bra. Också i de här sammanhangen.

 

Förhoppningsvis bidrar Betapedagogs pågående mässturné ute i landet till att ännu fler pedagoger upptäcker Flickan i drömfångaren och lärarhandledningen. Jag vet att många vill jobba med skönlitteratur som grund i sin undervisning. Men förutom att det innebär en hel del planering (om man inte har en lärarhandledning …) är det svåra ofta att hitta rätt bok. En bok som är komplex men samtidigt lättläst, en bok med många bottnar där man känner mellanradernabudskapet som klockrena träffar i mellangärdet. En bok som är som gjord för fortsatta samtal och övningar om kamratskap, mod, identitet, och människors lika värde. En bok som Flickan i drömfångaren helt enkelt.

 

Om du köper tio inbundna böcker till din skola får du köpa dem för hundralappen styck på Betapedagogs hemsida. Och lärarhandledningen får du för drygt två hundralappar.

 

Det tycker jag är överkomliga priser.

IMG_0838[1]

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *